Peryodik Bakımı

Dizel Motorlar

Dizel Motor Bakımı

 

Dizel ve benzinli olmak üzere iki tip motor çeşidi olan araçlar vardır. Dizel araba alacaklar onarım masraflarının çok olacağından korkarlar. Halbuki zamanında yapılan bakımlar dizel motorun uzun ömürlü olmasını sağlar. Dizel motor bakımı sayesinde aracın performansı da artarken, daha güvenli ve keyifli yolculukların da tadı çıkarılır.

 

Kaliteli Yakıt Tercih Edin

Dizel motora sahip araçların bakımı benzinli arabalara göre farklıdır. Çünkü dizel motorlu araçların içten yanmalı sistemi vardır. Dolayısı ile bu sistemi korumak için en önemli nokta kaliteli yakıt kullanılmasıdır. Bu şekilde aracın motoru ve ateşleme sistemi temiz kalır. Bu nedenle bilindik ve güvenilir markalardan yakıt satın alınması gerekir. Ucuz yakıtların alınması motora zarar vereceğinden daha büyük masraflarla karşılaşılmasına neden olur.

 

Motor Aksamlarının da Bakımını İhmal Etmeyin

Motor aksamlarının bakımının doğru yapılması ve ihmal edilmemesi gerekir. Bu sayede motor sıkıntılar yaşatmadan çalışmaya devam eder. Akaryakıt boruları ve kelepçeleri başta olmak üzere, hava ve su dolaşım sistemlerinin kontrollerinin eksiksiz ve doğru şekilde yapılması son derece önemlidir.

 

Motorun Sesini Dinleyin

Motorunuzun arızalarını sesinden de fark edebilirsiniz. Aracınız çalışırken bu seslerden, vuruntulardan ve titremelerden olası sorunları tespit etmeniz mümkündür. Bir sorunu algıladığınızda vakit kaybetmeden aracınızı en yakın araç servisine götürerek gerekli bakımları yaptırmanız önemlidir.

 

Motor Yağı Kontrolünü ve Periyodik Bakımı Aksatmayın

Benzinli arabalarda olduğu gibi dizel arabalarda da belli zamanlarda motor yağı kontrolünün yapılması gerekir. Belirli periyodlarda motor yağı değiştirilmelidir. Ayrıca aracın her 10.000 km’de bir periyodik bakımdan geçmesi önemlidir. Aracınızın bakımını ihmal etmeyerek olası kaza riskini azaltabilirsiniz.

 

Oto Periyodik Bakımı Nedir? 

Ülkemizde trafik kazası sayısının ne yazik ki fazla olması araba bakımına da aslında önem verilmesi gerektiğini gösteriyor. Çevrenizdeki sürücüler de arabalarının bakımlarını yaptırmadığında üzücü sonuçlar yaşanıyor.

Arabanıza biniyorsunuz ve trafiğe çıkıyorsunuz. Aslında kendinizi arabanıza emanet ediyorsunuz. Peki güvende olmanız için aracınızın çok güvenli olması gerekmiyor mu? Tabii ki gerekiyor. Bunun için aracınızın bakımını ihmal etmemeniz, değişmesi gereken parçalarını değiştirmeniz, yağını, lastiklerinin basıncını, frenleri vs. kontrol etmeniz hayati açıdan büyük önem taşıyor.

Oto periyodik bakımı araç sahibinin her yıl yaptırması gereken bakımdır. Dizel araçlarda 15 bin km’de bir yapılması gereken bu bakım, benzinli araçlarda 10 bin km’de bir olmalıdır.

Bir sürü bütçeler ayırarak aldığınız arabanızı korumanız gerekir. Bunun için de en önemli şart bakımdır. Nasıl ki kendi bakımınızı ihmal etmiyorsanız arabanızın da buna ihtiyacı vardır.

Aracını fazla kullanmayan kişi nasıl olsa kullanılmadığı için temiz kalacağını düşünebilir fakat bu yanlıştır. Bakımı yapılmayan araç git gide yıpranmaya başlar ve donanımları işlevini yerine getiremez duruma gelir. Örneğin motor yağı uzun süre motorun içinde beklediğinde işlevini kaybediyor. Motorun yanması ise çok büyük masrafların da habercisidir.

Hepsinden önemlisi bu durumun hayati riski de vardır. Bakımı yapılmayan bir araçla yola çıkılması son derece tehlikelidir. Örneğin frenleri tutmayan bir araca binmenin sonucunu kimse düşünmek istemez. Hayatınızı önemseyin ve mutlaka araç bakımını yapın.

 

Periyodik Bakımda Değişim Yapılması Gerekenler
 • Yağ filtresi,
 • Hava filtresi,
 • Polen filtresi,
 
• Yakıt filtresi,
 • Motor yağı.
 

Bakımı Yapılması Gerekenler
 • Motor,
 • Fren,
 • Far ayarı,
 • Ön takım kontrolü,
 • Genel kontrol.
 

Genel bakımların dışında ağır bakımlar da vardır. Bu bakımlar da gerektiğinde yapılmalıdır. Aşağıdaki gibidir:
 • Triger kayışlarının kontrolü,
 • Balatanın kontrolü,
 • Şanzımanın kontrolü,
 • Direksiyonun kontrolü,
 • Rot ayarı.